Rakentamisen muovit green dealillä vauhditetaan alan kiertotaloutta

RASI ry on tänään allekirjoittanut rakentamisen koko arvoketjun kattavan, Rakentamisen muovit green deal -sopimuksen ympäristöministeriön ja seitsemän muun toimialajärjestön kanssa.

Sopimuksen tavoitteena on lisätä kalvomuovien erilliskeräystä koko rakentamisen toimitusketjussa ja rakentamisessa. Sopimuksen myötä erilliskerätty kalvomuovi päätyy nykyistä tehokkaammin kierrätykseen ja kierrätysraaka-aineeksi kalvomuovien tuotantoon ja palautuu tuotteina takaisin markkinoille. Samalla yritykset sitoutuvat hyödyntämään nykyistä enemmän kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita.

RASIn tavoitteena on, että mahdollisimman moni toimialan yritys liittyy sopimukseen ja vie yhteistä tavoitetta osaltaan eteenpäin. 

– Kauppa on merkittävä lenkki toimitusketjussa työmaatoimitusten ja logistiikan järjestäjänä. Myös kaupan omat merkit ovat osassa tuoteryhmiä merkittäviä volyymituotteita. Kaupalla on monta roolia pakkausmuovien optimoinnissa niin pakkaamisen kuin tuotevalintojenkin osalta. Toimialalla halutaan varmistaa pakkausmuovien kierrätettävyys ja käyttömäärien optimointi tinkimättä tuotteiden suojauksesta, RASIn toimitusjohtaja Minna Liuksiala kertoo.

Rauta- ja sisustuskauppojen myynnistä yli puolet tulee ammattiasiakkailta. Tuotteiden suojauksella ja pakkaamisella on siksi merkitystä.

Moni alan toimijoista on jo panostanut kierrätykseen. Liuksialan mukaan koko rakentamisen toimiala on merkittävä tulevaisuuden hiilineutraalin yhteiskunnan ja kiertotalouden näkökulmasta.

– Toimialamme kaupan yritykset ovat tehneet hyvää työtä vastuullisuuden osalla. Uskon että innovaatioiden ja prosessien kehittämisen kautta tavoitteet saavutetaan yhdessä, Liuksiala kehuu.

Rakentamisen muovit green deal -sopimuksen ovat allekirjoittaneet ympäristöministeriö, Rakennusteollisuus RT ry., Suomen Kuntaliitto ry., Kemianteollisuus ry., Muoviteollisuus ry., Ympäristöteollisuus ja Palvelut ry., Teknisen Kaupan liitto TKL ry., Sähköteknisen Kaupan liitto STK ry. ja Rakennus- ja Sisustustarvikekaupan liitto RASI ry. Sopimus on voimassa vuoteen 2027.

Tallenne sopimuksen julkistamistilaisuudesta on katsottavissa YouTubessa.

08.12.2020

Jaa artikkeli: