Pohjoismaiset rakennusalan yhdistykset kokoontuivat Tukholmassa – keskiössä rakentamisen ja remontoinnin näkymät

Pohjoismaisten rakennusalan yhdistysten tapaamisessa käsiteltiin rakentamisen ja remontoinnin tilannetta Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Uudisrakentamisen määrän todettiin laskeneen merkittävästi kaikissa maissa. Keskustelun pääaiheita olivat kotitalousvähennyksen kasvattaminen, digitalisaatio ja EU-lainsäädännön vaikutukset alalle.

Tukholmassa 15.5.2024 järjestetyssä pohjoismaisten rakennusalan yhdistysten tapaamisessa kartoitettiin rakentamisen ja remontoinnin toimialan tilannetta Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Tapaamista emännöi Ruotsin rakennustarvikekaupan toimialajärjestö Byggmaterialhandlarnan toimitusjohtaja Monica Björk, Suomea edusti RASI ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksiala ja Norjaa Virken rakennustarvikekaupan toimialajohtaja Aslaug Koksvik.

”Tapaamisessa todettiin, että tilanne on kaikissa maissa hyvin samanlainen, uudisrakentaminen on pudonnut merkittävästi kaikissa kolmessa maassa. Ruotsissa ja Norjassa kuitenkin odotetaan positiivisempaa käännettä hieman nopeammin kuin Suomessa”, kertoo Minna Liuksiala.

Kokouksessa käsiteltiin myös muun muassa maiden tärkeimpiä edunvalvonnan aiheita, toimialan digitalisaatiota ja EU-lainsäädännön vaatimuksia.

”Pohdimme mahdollisuutta yhdistää voimiamme ja tiedon vaihtoa edunvalvonnan osalta. Kaikille maille yhteiseksi tärkeäksi aiheeksi nousi kotitalousvähennys ja sen kasvattaminen. Toimialan digitalisaatio ja tuotetietojen tehokas kuljettaminen toimitusketjussa sekä EU-lainsäädännön kasvaneet vaatimukset rakentamisen toimialalle olivat merkittäviä aiheita, ja siten herättivät runsasta keskustelua”, kertaa Liuksiala tapaamisen antia.

Seuraava pohjoismainen yhteistapaaminen järjestetään syksyllä 2024.

”Syksyllä tapaamme Teamsin välityksellä ja silloin on todella mielenkiintoista kuulla, miten suhdanteet ovat siihen mennessä kehittyneet Pohjoismaissa”, sanoo Liuksiala.


Kuvassa vas. Minna Liuksiala, Aslaug Koksvik ja Monica Björk

22.05.2024

Jaa artikkeli: