Kevätkokouksessa keskityttiin toimialan tilanteeseen ja näkymiin

RASIn kevätkokouksessa toimialan tilanne ja näkymät olivat laajasti esillä. Toimialaan kohdistuvat viestit ovat ristiriitaisia. Edunvalvontatyön osalta maksuviivästysasetus, kotitalousvähennys ja metsäkatoasetus ovat juuri nyt ajankohtaisia.

RASIn Kevätkokous keräsi 29.4.2024 yhteen suuren joukon RASIn jäseniä kuulemaan toimialan ajankohtaisista asioista.

Kevätkokouksen kolme päävierasta työ- ja elinkeinoministeriön valtiosihteeri Mika Nykänen, Kaupan liiton toimitusjohtaja Kari Luoto ja rakennusmarkkinoiden seurantaan ja markkinoihin keskittyvän Foreconin johtava neuvonantaja Pekka Pajakkala tarjosivat laajan näkymän rakentamisen toimialan tilanteeseen ja näkymiin, sisämarkkinapolitiikan linjauksiin sekä kaupan näkymiin ja Kaupan liiton tavoitteisiin.

”Oli mukava kuulla tilaisuuden jälkeen positiivista palautetta kokouksen annista. Olemme murroshetkessä, jossa toimialaan kohdistuvat viestit ovat hyvinkin ristiriitaisia. Foreconin ennusteet olivat selkeästi Rakennusteollisuuden kevään suhdanne-ennustetta parempia. Kuluttajien luottamuksen paraneminen ja uudisrakentamisen sekä suurempien korjausurakoiden käynnistyminen vaatii kuitenkin kesäksi odoteltua korkojen laskua. Erittäin huolestuttavaa minusta on se, että Tilastokeskuksen juuri julkaisemien tietojen myötä kuluttajien luottamus on laskenut ja huoli työpaikkojen säilymisestä noussut. Toimiala toivoo, että korjausrakentaminen käynnistyisi jo tämän vuoden puolella, mutta uudisrakentamisen vauhdittumiseen menee vielä aikaa”, sanoo RASI ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksiala.

Edunvalvontaan panostaminen jatkuu

Minna Liuksialan mukaan edunvalvontatyö korostuu yhdistyksen toiminnassa jatkossakin. Vastavuoroisella keskustelulla poliittisten päättäjien ja virkamiesten kanssa edistetään alan suotuisia toimintaedellytyksiä. Maksuviivästysasetus, kotitalousvähennys ja metsäkatoasetus ovat erityisinä ajankohtaisina painopisteinä juuri tällä hetkellä.

Kotimainen yhteistyö on tärkeää. RASI ry on Erikoiskaupan liitto Etu ry:n ja Kaupan liiton jäsen ja mukana useissa Kaupan Liiton valiokunnissa vaikuttamassa erityisesti rakentamisen alan lainsäädännön kehittämiseen.

Kansainvälisesti yhdistys on mukana EDRA - European Retail Accosiationissa jäsenenä ja EuroCommercen valiokunnissa ETU ry:n asiantuntijana.

 

02.05.2024

Jaa artikkeli: