Koronakevät vauhditti rautakaupan alan hurjaan kasvuun- toimialan merkitys kasvoi kriisiaikana

Rautakaupan myynti kasvoi ensimmäisen vuosipuoliskon aikana poikkeuksellisen paljon. Rakennus- ja sisustuskaupan yhdistyksen RASI ry:n tilastojen mukaan kasvua kertyi jopa 8 %. Koronan aikainen huhti- kesäkuun kasvu syntyi erityisesti kuluttajamyynnistä ja oli selkeästi alkuvuotta suurempi. Kasvua tuki toimialan kyky reagoida koronan mukanaan tuomiin rajoitteisiin.

-Kotona oleskelun ja vapaa-ajan lisääntyminen sai ihmiset panostamaan kotiensa viihtyvyyteen ja turvallisuuteen tänä keväänä tavallista enemmän. Vuotavat hanat ja rikkoutuneet palohälyttimet uusittiin ja koteja remontoitiin innokkaasti. Rautakaupan merkitys korostui kriisiaikana kodin kunnon ylläpidossa ja välttämättömien korjaustarvikkeiden saatavuuden mahdollistajana, kertoo RASI ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksiala. 

-Asiakkaat eivät niinkään aloittaneet isoja ja kalliita rakennusurakoita vaan kohensivat, korjasivat ja tekivät pientä pintaremonttia. Tämä vaikutti myynnin rakenteeseen selkeästi ja näkyy eri tuotekategorioiden luvuissa. Piha ja puutarha sekä vapaa-ajan tuotteiden myynti kasvoi huhti-kesäkuun välisenä aikana jopa yli 23 %. Isommissa remonteissa ja korjauksissa käytettävien rakennustarvikkeiden myynnin kasvu jäi maltillisemmaksi, jatkaa Liuksiala. 

Rautakaupan ala reagoi nopeasti koronatilanteeseen ja muutti toimintatapojaan kaupankäynnin jatkumiseksi saumattomasti. Verkkokauppojen lisäksi alalla kehitettiin monenlaisia uusia etäpalvelumalleja: etäsuunnittelupalaverit asiakkaiden kanssa, mallipalojen postitukset sekä palvelut asiakkaiden lähelle tuovat rautakauppa-autot ovat mahdollistaneet turvallisen asioinnin. ”Tilaa ja nouda” -palvelu puolestaan ostamisen ilman sisällä myymälätiloissa asiointia. Myös verkko-ostosten määrässä on tapahtunut merkittävä kasvu.

Kotitalousvähennyksen tasoa tulisi nostaa alan turvaamiseksi

Tulevan syksyn osalta näkymät toimialalla ovat varovaisemmat. Pitkään jatkunut rakennuslupien määrän lasku sekä ihmisten varovaisuus isoihin investointeihin voivat tehdä loppuvuodesta haasteellisen, sanoo Liuksiala. Toistaiseksi toimintatukia ei ole tarvittu, mutta hallitukselta toivotaan kuitenkin toimia, joilla varmistetaan, että rakentamisen ja remontoinnin työllisyyttä ja aktiivisuutta voidaan ylläpitää myös kevään jälkeen.

-Kotitalousvähennystä on leikattu viime vuonna, mutta nyt olisi aika nostaa sen tasoa. Tuki mahdollistaa monille kotien tarpeelliset korjaukset ja pitää osaltaan yllä toimialan aktiivisuutta ja työllisyyttä. Lisäksi kotitalousvähennys toimii osaltaan alan harmaan talouden kitkemisessä, Liuksiala jatkaa.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Minna Liuksiala, RASI ry, 050 3834465, minna.liuksiala@rasi.net

 

03.08.2020

Jaa artikkeli: