Rautakauppojen määrä laskussa – kaupan hyvä vire hiipui loppuvuodesta

Rautakaupassa vuoden 2019 kolme ensimmäistä neljännestä kuluivat positiivisissa, vaikkakin hiipuvissa kasvuluvuissa. Viimeinen neljännes oli vuoden heikoin ja rautakaupan koko vuosi päätyi 0,6 prosentin laskuun. Kehityksen hiipumista selittää osaltaan uudisrakentamisen hiipuminen. Selkeämpi trendi alalla on myymälämäärien lasku. Tiedot käyvät ilmi RASI ry:n tilastoista.

Rautakaupassa myymälöiden määrä on laskenut jo viisi vuotta. Kun vuonna 2015 rautakauppoja oli RASI ry:n tilaston mukaan 544, oli niitä viime vuonna 512.

– Myymälöiden määrä on laskenut usealla rautakaupan ketjutoimijalla. Se kertoo kaupungistumisen vaikutuksesta koko toimialaan, kertoo RASI ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksiala.

Kasvu jatkuu piharakentamisen, työvälineiden ja sisustuksen tuoteryhmissä

Rautakaupassa myynnin kehitys on selkeästi tuoteryhmäkohtaista. Eniten kasvanut tuotealue oli piha ja puutarha, jossa myynti kasvoi lähes viisi prosenttia.

– Piha- ja puutarharakentamisessa kasvun uskotaan yhä jatkuvan, sillä se on ollut toimialan pitkäaikainen trendi, sanoo Liuksiala.

Myös työvälineiden ja sisustuksen tuotteiden myynti pysyi positiivisessa kehityksessä. 

Rautakaupan tuotteista erityisesti puutavara sekä raskas rakennustarvikemyynti hiipuivat eniten. Viimeisellä kvartaalilla puutavaran myynnin kehitys oli yli seitsemän prosenttia miinuksella.

Asiakaskokemusta ja palveluja kehittämällä kohti valoisaa tulevaisuutta

Rautakaupan asiointikokemukseen on kiinnitetty kasvavassa määrin huomioita.

– Rautakaupan asiakas, joka tarvitsee apua remontissaan, saa tänä päivänä ammattilaisen neuvoja vaikka puhelimitse, tai hän voi ostaa tuotteet tai remontin asennettuna. Koko projektin voi jättää kaupan hoidettavaksi jo monessa rautakaupassa. Ammattilaiset voivat osaltaan tilata tuotteensa suoraan työmaalle toimitettuna ja ajoittaa toimitukset oman työnsä tehokkuuden optimoinniksi, Liuksiala kertoo.

Vuosien 2017-2018 voimakas ammattirakentamisen kasvu on tasaantunut, jolloin tavallisen omaa remonttia tai rakentamisprojektia suunnittelevan kuluttajan rooli on kasvanut. Liuksialan mukaan tämä on näkynyt myös toimialan myynnin kehityksissä.

– Rautakauppa katsoo alkaneeseen vuoteen positiivisesti. Osaltaan näkymää kirkastaa vuoden alussa tulleet aiempaa positiivisemmat kehitysluvut rakennuslupien määrissä ja korjausrakentamisen ennusteissa.

Foreconin mukaan tänä vuonna korjausrakentamisen ennustetaan kasvavan viime vuotta enemmän. Positiivisimmat korjausrakentamisen ennusteet ovat jopa 3,5 prosentin tasoa.

 

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Minna Liuksiala, RASI ry, 050 3834465, minna.liuksiala@rasi.net

11.02.2020

Jaa artikkeli: