Rautakaupat rakentavat osaltaan toimialan vastuullisuutta

Ilmastonmuutos ja vastuullisuuteen liittyvät aiheet ovat nostaneet kuluttajien kiinnostusta rakentamisen vastuullisuuteen. Toimiala on vastannut odotuksiin ja kaupan alalla on menossa lukuisia hankkeita, joilla edistetään niin toiminnan tehokkuutta kuin vähennetään negatiivisia ympäristövaikutuksia.

Rakentamisen logistiikan kehittämisellä parempaa rakentamista

Rautakauppa on mukana rakentamisen laatua ja tehokkuutta kehittävässä Aalto yliopiston Building 2030 -hankkeessa. Rakentamisen logistiikassa on iso merkitys toimitusten oikea-aikaisuudella. Tavaroiden siirtely ja varastointi työmailla ovat merkittäviä tekijöitä laadun parantamisessa. Kun toimitukset eivät jää odottelemaan ulos sateeseen ja niitä ei enää työmaalla tarvitse siirrellä menevät ne myös laadultaan hyvinä asennukseen.  

– Toimitusketjun hallinta, toimitusten tehokkuus ja täsmällisyys tuovat asiakkaidemme liiketoimintaan lisäarvoa, toteaa Stark Suomen toimitusjohtaja Harri Päiväniemi. Logistiikkaa ja siihen liittyvää teknologiaa jatkuvasti kehittämällä vähennämme merkittävimmin osaltamme vaikutustamme ympäristölle, huolehtien samalla asiakasvastuustamme. 

Ydinasioita ovat täsmälliset toimitukset erilaisiin tarpeisiin ja tilanteisiin sopivalla kuljetuskalustoilla, useiden toimittajien tarvikkeiden yhdistäminen samaan toimitukseen, täydet kuormat sekä välivarastointi, joka edesauttaa myös kuivaketjun säilymistä. 

– Olemme ottaneet käyttöön reittioptimoidun ajosuunnittelun, jonka avulla rakentaja voi maksimoida työhön käyttämänsä ajan ja minimoida toimituksista aiheutuvaa odotusaikaa. Kuljetussuunnittelujärjestelmän avulla nopeutamme ja tehostamme toimituksia, parannamme kuljetuskaluston täyttöastetta, parannamme laatua ja vähennämme reklamaatioita. Samalla säästämme myös ympäristöä polttoaineenkulutuksen vähenemisen kautta ja voimme entistä tarkemmin mitata asiakkaalle antamamme toimituslupauksen toteutumista, Päiväniemi kertoo.

Tuoteratkaisut rakentajille ja remontoijille

Myös omakotitalojen rakentajat ja remontoijat miettivät asumisen mukavuutta, tervettä asuinympäristöä ja oikeita tuoteratkaisuita omiin koteihinsa. Rautakaupan toimijat ovatkin ilolla ottaneet vastaan tuotevalmistajien uutuuksia, jotka paremmin vastaavat tähän kysyntään. 

– Värisilmä haluaa nostaa remontointituotteiden ympäristövaikutuksia paremmin kuluttajien tietoisuuteen, jotta ne nousisivat yhä useamman valintakriteeriksi, kertoo Värisilmä Oy:n toimitusjohtaja Ulla Pöllänen

Värisilmä on nostanut remonttituotteiden ympäristöjalanjäljen keskiöön Ekompi remontti -sivullaan, jonka tarkoitus on auttaa kuluttajia tekemään ympäristön kannalta parempia valintoja, myös remontoinnissa. 

– Esimerkiksi kotimainen Timberwise on ensimmäinen parketinvalmistaja maailmassa, joka valmistaa tuotteensa ilman formaldehydipitoisia liimoja, Pöllänen havainnollistaa.    

Rautakauppojen toiminnassa vastuullisuus on strateginen valinta 

Kaupat ovat itse tehneet ponnisteluja omien toimintojensa osalla. Energiatehokkaat kaupan tilat, aurinkopaneelien hyödyntäminen energiantuotannossa sekä pakkausjätteiden oikea käsittely ja saattaminen kierrätyksen piiriin on edellyttänyt kaupan takahuoneen toimintojen uudistamista. 

Keskon rakentamisen ja talotekniikan kaupan toimialan vastuullisuuspäällikkö Leena Takaveräjä kertoo, että vastuullisuus on K-ryhmälle strateginen valinta ja se on mukana yrityksen strategiatyössä omana kokonaisuutenaan.

– Yksi tärkeä painopiste vastuullisuusstrategiassamme on kiertotalous ja siihen panostamme K-Rauta-kaupoissakin paljon. Mietimme kaupoissa myytävien tuotteiden pakkauksia, ja pyrimme muuttamaan kaikki omien merkkituotteiden pakkaukset kierrätettäviksi.

Muoviin liittyvät asiat puhuttavat edelleen paljon myös rautakaupassa. 

– Halusimme kokeilla, miten muovituotteiden kierrätys onnistuu. Yhdessä Plastexin ja Lassila & Tikanojan kanssa keräsimme K-Raudan Pihalla-tapahtuman yhteydessä kuluttajilta loppuun käytettyjä muovituotteita. Vastaanotto muovituotteita tuoneilta kuluttajilta oli pelkästään positiivista. Kerätyt muovit granuloidaan L&T:n Merikarvian laitoksella ja viedään kotimaiselle muovituotteiden valmistajalle Plastexille uusiomuovin valmistusta varten. Etsimme jatkuvasti uusia tapoja edistää kiertotaloutta yhdessä kumppaneidemme kanssa, Takaveräjä kertoo.

Kaikki toimialan yritykset toteavat osaltaan, että vastuullisuustyö on päässyt hyvään vauhtiin, mutta tekemistä yhä riittää. Rakentamisen ja remontoinnin osalta tuotteiden kierrätettävyyttä ja poistetun rakennusjätteen jalostamista uusiokäyttöä mietitään toimialalla laajasti.

– Tämä on alalla tervetullutta kehitystä. Innovaatiotyötä tarvitaan, jotta toimiala pääsee parhaisiin lopputuloksiin, toteaa RASI ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksiala.

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Minna Liuksiala, RaSi ry, 050 3834465, minna.liuksiala@rasi.net

Toimitusjohtaja Harri Päiväniemi, Stark Suomi Oy, 040 6431800, harri.paivaniemi@stark-suomi.fi

Toimitusjohtaja Ulla Pöllänen, Värisilmä Oy, 050 3001660, ulla.pollanen@varisilma.fi

Vastuullisuuspäällikkö Leena Takaveräjä, Kesko Oy, 050 3645549, leena.takaveraja@kesko.fi

03.07.2019

Jaa artikkeli: