Hyvällä suunnittelulla mahtuu! – Asunnot pienenevät, mutta toimivuudesta ei aina tarvitse tinkiä

Ihmiset asuvat yhä pienemmissä neliöissä. Siitä huolimatta asuinmukavuudesta ei nykypäivänä haluta, eikä tarvitse, tinkiä kehittyneiden ratkaisujen ja hyvän suunnittelun ansiosta.

Vuonna 2010 Suomessa aloitettujen asuntojen keskipinta-ala oli 91,9 neliötä, mutta vuonna 2016 lukema oli enää 63,1 neliötä. Pääkaupunkiseudulla keskipinta-ala tippui 58 neliöön. Vuonna 2017 Vantaalla kaikkien asuntojen keskipinta-ala oli vain 40 neliötä.

–Erityisesti pieni tila vaatii tarkkaa suunnittelua. Kodinkonevalmistajat ovat kehittäneet monipuolisia, tilaa säästäviä laitteita. Ne ovat teknisesti yhtä suorituskykyisiä kuin isommat laitteet, kertoo Elektroniikan Tukkukauppiaat ry:n toimitusjohtaja Taina Luukkainen.

Keittiö tehokäyttöön

Neliöistä riippumatta kodilta odotetaan toimivuutta. Erityisesti sitä halutaan keittiöltä. Keittiöön pitää mahtua vähintäänkin vesipiste, säilytystila, laskutila ja keittiökoneet. Minimissään nämä toiminnot vaativat noin kahden metrin seinätilan.

Kalusteratkaisuissa tilaa saa pyörillä liikuteltavista saarekkeista, jotka voivat toimia myös ruokapöytinä tai laskutilana. Lisäksi kodinkoneiden integrointi kalusteisiin ja yhtenäiset kaapistolinjat luovat visuaalisesti harmonista tilaa pieneen asuntoon.

– Keittiöön on tarjolla runsas valikoima mitoitukseltaan pienempiä koneita. Kompaktiuuni on vain noin 45 cm korkea ja se yhdistää sekä tavallisen uunin että mikroaaltouunin toiminnot. Monipuolisemmista malleista löytyy myös höyrytoiminto. Astioitakaan ei tarvitse pienessä kodissa pestä käsin. Pienimillään löytyy noin 45 cm leveitä tai 45cm korkeita vaihtoehtoja, opastaa Luukkainen.

Kylpyhuone ja pyykkihuolto

Rautakaupat tarjoavat ratkaisuja pieniin koteihin suunnittelun keinoin. Esimerkiksi suomalaiset kylpyhuoneet ovat Euroopan ahtaimpia.

– Panostamalla suunnitteluun voidaan kylpyhuoneessa säästää jopa neliön verran tilaa. Tämä on mahdollista kalusteilla, joita on tarjolla jopa viiden senttimetrin välein olevalla mitoituksella. Se voi olla ratkaiseva tekijä esimerkiksi pyykkihuollon toteuttamisessa. Pienissä kodeissa erillistä kodinhoitohuonetta ei yleensä ole, jolloin kalusteiden kosteudenkestävyys on tärkeä ominaisuus, kertoo RASI ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksiala.

Pienimmät edestä täytettävät pesukoneet ovat pieniä kaikilta mitoiltaan ja ne voidaan sijoittaa jopa pesualtaan alle. Kuivaava pesukone pystyy tarvittaessa myös kuivaamaan pyykin. Pesutorni, eli pesukone ja kuivausrumpu, voi olla tilan kannalta parempi ratkaisu kuin leviteltävät ja tiellä pyörivät pyykinkuivaustelineet.

Säilytysratkaisut

Erityisesti sujuva arki vaatii kodissa hyvät säilytysratkaisut. Säilytystilaa voi löytyä niin katon rajasta kuin sokkelistakin. Eri toimintoja linkittämällä yhtenäisellä suunnittelulla voidaan pieneenkin tilaan luoda selkeyttä ja avaruutta.

– Pienissä neliöissä säilytysratkaisut ovat kriittisiä ja niihin panostetaan paljon. Se ei kuitenkaan poista sitä, että toisinaan aivan kaikki tavara ei mahdu asuntoon. Sen tähden erilaiset varastovuokrauspalvelut kasvattavat suosiotaan, summaa Liuksiala.

 

Lisätietoja:

Elektroniikan Tukkukauppiaat ry, toimitusjohtaja Taina Luukkainen, taina.luukkainen@etkry.com, 0400 597 492

RASI ry, toimitusjohtaja Minna Liuksiala, minna.liuksiala@rasi.net, +358 50 383 4465

 

Kuva Elektroluxilta.

30.01.2019

Jaa artikkeli: