Rautakaupan alkuvuosi positiivinen - kasvua tammi-kesäkuussa 1,5 %

Rautakaupan myynti kasvoi tammi-kesäkuussa 1,5 %. Ensimmäisen kvartaalin jälkeen kasvu kuitenkin hiipui ja toinen kvartaali oli myynniltään tasaista.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna alkanut rakennuslupien lasku on jatkunut alkuvuonna. Rautakaupassa rakentamisen suhdannekäänne näkyi jo ammattirakentamiseen painottuvissa ryhmissä, kuten rakennustarvikkeiden sekä puutavaran myynnissä, toisella vuosineljänneksellä. Lasku näissä tuoteryhmissä oli huhti-kesäkuussa kuitenkin yhä maltillista.

– Kevään ja alkukesän säät ovat olleet suosiollisia erityisesti pihojen laittamiseen. Liian kuumat kelit ja jatkuva sade eivät innosta ulkotöihin. Pihan ja puutarhan myynnin kasvu jatkui hyvällä tasolla ja tällä hetkellä olemme viime vuotta lähes viisi prosenttia edellä. Kuluttajien kiinnostus oman pihan laittamiseen tuntuu jatkuvan, kommentoi toimitusjohtaja Minna Liuksiala RASI ry:stä.

Vuoden toisen neljänneksen näyttäessä hiipuvaa kasvua voi rautakaupassa olla ennustettavissa haasteita loppuvuoden kasvun suhteen. 

– Kasvua eivät tue rakentamisen toimialan yleiset ennusteet. Myös hallituksen linjaus kotitalousvähennyksen leikkauksesta tuli todella huonoon aikaan. Kotitalousvähennys on ollut merkittävä remontoinnin kannustin kansalaisille, eivätkä pienetkään leikkaukset siihen ole toivottavia, arvioi Liuksiala.

Varovaisuuden hiipiessa kansantalouteen ja kuluttajien luottamuksen laskiessa omaan talouteen, voi vaihtoehtona asunnon vaihtamiselle olla nykyisen kohentaminen remontoimalla.

 

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Minna Liuksiala, RASI ry, 050 3834465, minna.liuksiala@rasi.net

12.07.2019

Jaa artikkeli: