Byggmaxin teettämä hintavertailu johdattaa kuluttajaa harhaan

Suomen rakennus- ja sisustustarvikekauppa Rasi ry on havainnut Taloustutkimus Oy:n tekemässä rautakaupan vuosittaisessa hintaselvityksessä lukuisia epäselvyyksiä. Tutkimuksen tilaaja on Byggmax. Rasi ry:n mielestä vertailussa esitetyt hintaerot olisivat merkittävästi pienemmät, mikäli vertailu olisi tehty oikein.

Byggmaxin 29.6.2015 antaman tiedotteen mukaan paikkakunta- ja myymäläkohtaista hintaeroa rautakaupassa olisi jopa 29,5 prosenttia. Alan toimijoiden vahvistamien tietojen mukaan hintavertailussa oli kaupungista riippuen noin 195 – 496 euron suuruiset virheet. Suurimmat virheet olivat Oulussa, Turussa ja Tampereella, eli niillä paikkakunnilla, jotka Byggmax oli tiedotteessaan todennut kalleimmiksi.

”Hintavertailut ovat mielestämme ok, kun ne toteutetaan luotettavasti ja ammattitaidolla. Siten etteivät ne johda kuluttajaa harhaan,” sanoo Rasi ry:n toimitusjohtaja Harri Fagerlund. Tutkimuksessa esimerkiksi puhutaan pihasaunan rakentamiseen tarvittavien rakennusmateriaalien yhteishinnasta. Tästä ’yhteishinnasta’ puuttuvat kuitenkin ulko-oven ja ikkunan, kiukaan ja siihen liittyvät taustalevyt, mahdollisen savupiipun sekä ulkomaalien/puunsuojien hinnat.

Rasi ry:n mukaan hintaselvityksen tuotteista puuttuu olennaisia tietoja, jotta voitaisiin olla varmoja, että tutkimuksessa on todella verrattu samoja tuotteita. Annettujen tietojen pohjalta on kuitenkin selvää, ettei tutkimuksessa ole verrattu samanlaatuisia (ja saman valmistajan) tuotteita. Lisäksi kerätyissä hinnoissa on havaittu suoranaisia virheitä tai niitä ei ole edes pystytty tunnistamaan.

”Hinnat olisi voitu ottaa systemaattisesti verkkokaupoista, jolloin annetut hinnat olisi helposti kuluttajankin tarkistettavissa,” pohtii Fagerlund. Tulosta vääristää myös se, että osassa kaupungeista osa tuotteista oli vertailtu oikein. Sen tähden vertailuvirhe ei ollut niissä yhtä suuri.

Vertailtavuuden kannalta kuluttajaa harhaan johtavia tekijöitä tutkimuksessa olivat mm.:

  • puutavaran hintaan vaikuttavaa laatua ja lujuusluokkaa ei mainita
  • kyllästetyn puutavaran hintaan vaikuttavaa kyllästysluokkaa ei mainita
  • terassilaudan osalta hintaan vaikuttavaa täysi-/vajaasärmäisyyttä ei mainita
  • talouspaneelin osalta hinta- ja vertailtavuustiedot vaikuttavat virheellisiltä (talouspaneeli vs. valkoinen kuusipaneeli)
  • laudelaudan osalta ei ole mainintaa edes siitä, mistä puulajista on kyse
  • valittu eri pakkauskokoja ja laskettu tuotteelle kappalehinta, aivan kuin pakkauksesta voisi ostaa vain osan.

Rasi ry:n mielestä on myös kyseenalaista, miksi kilpailijoiden hinnat on kerätty ajanjaksolla 8. - 16.5.2015 (Oulun kohdalta päivämäärämerkinnät puuttuvat kokonaan), mutta Byggmaxin hinnat on kerätty jälkikäteen 20.5.2015.

”Mikäli vertailu olisi tehty reilusti vertailukelpoisilla tuotteilla, olisivat hintaerot olleet merkittävästi pienemmät ja osin jopa muuttuneet radikaalisti. Asiakkaan päätöksenteossa toki painaa kilpailukykyisen hinnan lisäksi myös laaja valikoima, ammattimainen asiakaspalvelu, asioinnin helppous, joustavat toimitustavat sekä laadukkaat tuotteet,” muistuttaa Fagerlund.

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Harri Fagerlund, Rasi ry, 0500-454 093, harri.fagerlund@rasi.net

01.07.2015

Jaa artikkeli: